Zoekmachine voor bedrijven
Een professional is maar half zo goed zonder de juiste tools en kwalitatieve kledij. Het is dus zeker even de moeite waard om naast piekfijne werkplannen ook de geschikte outfit uit te dokteren. Vooral het schoeisel is van groot belang. Je voeten leggen iedere dag kilometers af in weer en wind, ze verdienen dus de beste ondersteuning. @Workshop geeft raad bij het kiezen van de juiste werkschoenen.
Gemiddeld gaan veiligheidsschoenen anderhalf jaar mee, maar laat dit geen absolute wetenschap zijn. Slijtage of een incident zijn onvoorspelbaar. Het is zelfs verstandig om twee paar werkschoenen aan te schaffen. Zo heb je steeds een reservepaar én kan je per dag afwisselen. Dat is gezond voor onze voeten en op die manier kan het ene paar netjes opdrogen na een poetsbeurt.
Per branche of sector heeft de drager van de schoenen andere noden. Dat even uitmaken voor jezelf, kan je al een flink eind op weg zetten om de juiste schoenen te kiezen. Hier lijsten we enkele tips op.
Wie in de zorg of horeca werkt, moet vaak de hele dag rondstappen of rechtstaan. Comfort is dus van het grootste belang, iets waar een soepele anti-slipzool enorm bij helpt. Let ook op hygiëne en reinigingsgemak met bijvoorbeeld een waterafstotend paar.
Een goede stabiliteit, anti-slip en uiteraard een veiligheidsneus zijn geboden in de logistieke sector. Van heftruck tot laadkades en pallets, gevaar loert steeds om de hoek. Chauffeurs kiezen bovendien best voor een extra flexibele zool en hoger model aan de enkels, voor extra steun tijdens bijvoorbeeld het springen van laadkleppen.
Afhankelijk van je job, vaar je in de voeding wel bij werklaarzen, werkschoenen of comfortabele klompen. Zorg ervoor dat ze op z’n minst waterdicht zijn.
Wie vaak lange tijd aan een stuk rechtstaat en rondwandelt, kiest voor voldoende stabiliteit en gemak. Een goede loopzool en hoge ondersteuning aan de enkels helpen een pak. Een anti-perforatiezool is meestal onnodig, maar een beschermende veiligheidsneus is wel handig.
Nijverheid en industrie met zware metalen en oliën behoeven stevige bescherming. Van autoassemblage tot metaalbewerking; zoek naar schoenen die bestand zijn tegen hitte en anti-slip voor smerige oppervlakten. Wie vaak gebukt of gehurkt te werk gaat, kiest best een lage werkschoen. Voor schilders en stukadoors zijn er ook witte schoenen verkrijgbaar, waardoor het minder opvalt wanneer er op gespat wordt.
Werkschoenen voor security, douane of beveiligingspersoneel moeten vaak metaalvrij zijn vanwege scanners en detectiepoortjes. Ook hier staan medewerkers vaak de hele dag recht, waardoor goede ondersteuning en comfort prioriteit worden.
Het is makkelijk gezegd om een nieuw paar te kopen, maar zorg er ook voor dat je voldoet aan bepaalde veiligheidsvereisten voor jouw sector of beroep. Niet elk schoeisel is tegen elke situatie of risico bestand. Daarom is de S-codering in het leven geroepen. Zij bepaalt per soort welke eigenschappen de schoenen bevatten. Check steeds bij je werkgever of in de cao wat de opgelegde norm per beroep is!
Schoenen met S1 als label hebben een veiligheidsneus die de tenen beschermt tegen belasting met een energie tot 200 joule. Verder zijn de werkschoenen antistatisch en absorberen ze energie in de hak. Deze schoenen zijn voornamelijk voor een droge werkomgeving geschikt. Als variant bestaat ook S1P, die een anti-perforatiezool bevat, maar niet waterdicht is.
Elke categorie ‘hoger’, is een upgrade van de eerder vermelde eigenschappen. S2-schoenen bevatten dus ook sowieso een veiligheidsneus, antistatisch vermogen en energie-opvang in de hak zoals de S1-schoenen. Als extra heeft de S2-reeks een waterafstotende bovenlaag. In de praktijk komt deze categorie niet vaak aan bod.
Veruit de populairste categorie, omdat deze soort al het goede van de S1- en S2-schoenen combineert. Verwacht dus een veiligheidsneus, antistatisch vermogen, energie-opvang, waterbestendige karakter én beschermende anti-perforatiezool. Het merendeel van alle veiligheidsschoenen zijn S3.
Voor de volledigheid geven we nog drie restcategorieën mee. SB verzamelt de schoenen die aan de allerminste basisvereisten voldoen. Hier is een beschermende neus aanwezig, maar geen anti-perforatiezool, geen gesloten hiel, … Doorgaans zijn het comfortabele loopklompen. S4 is de verzamelnaam voor werklaarzen met stalen veiligheidsneus, S5 staat voor werklaarzen met beschermende neus, anti-perforatiezool en anti-slipprofiel.